Wintersport tips

Wintersport tips

De wintersporters die hun bestemming met de auto gaan trotseren hebben de winterbanden al onder de auto gemonteerd en de sneeuwketting ligt vast ook al in de kofferbak. Maar heb je ook aan de eventuele benodigde vignetten/milieustickers gedacht? En ben je op de hoogte wat verplicht is in het land waar je door heen rijdt? Alles even op een rijtje:

Wintersport tips Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden in de periode november t/m 15 april verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven door middel van een blauw, rond bord met daarin een icoontje van een band incl. sneeuwketting. Houd er wel rekening mee dat er niet over de maximale snelheid van 50 km/u mag worden gereden. In Oostenrijk ben je het gehele jaar verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben liggen. Voor toeristisch en zakelijk verkeer is het verplicht om een vignet te hebben geplakt op het voorraam. Er zijn verschillende vignetten, dit is afhankelijk van de geldigheid.

Wintersport tips Frankrijk

In Frankrijk is het gebruik van sneeuwkettingen in veel gebieden verplicht, ook voor aanhangers. Dit gebied wordt aangegeven d.m.v. een blauw bord met daarin een afbeelding van een autoband met sneeuwketting. De maximale snelheid met sneeuwkettingen is in Frankrijk 50 kilometer per uur. Daarbij is het hebben van een veiligheidsvest, gevarendriehoek en een alcoholtester verplicht. Deze moeten in de auto liggen.

Wintersport tips Duitsland

Winterbanden zijn in Duitsland alleen verplicht tijdens gladheid door sneeuw en/ of ijs(vorming) en ijzel.  Ook voor een aanhanger is dit niet standaard verplicht. Een sneeuwketting is in sommige gebieden verplicht, dit wordt aangegeven door een blauw rond bord met daarop een autoband met sneeuwketting afgebeeld. De maximale snelheid die mag gereden worden met sneeuwkettingen is ook hier 50 km/u. Spijkerbanden zijn in Duitsland verboden. Een veiligheidsvest moet je standaard in de auto hebben liggen als je in Duitsland rijdt.

Wintersport tips Zwitserland

Ondanks dat winterbanden in Zwitserland niet verplicht zijn, kun je wel een boete krijgen wanneer je het verkeer hindert met zomerbanden zonder sneeuwkettingen. Bij een ongeval kun je zelf (mede)aansprakelijk worden gesteld. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht wanneer dit wordt aangegeven d.m.v. een rond blauw bord met daarop een afbeelding van een autoband met sneeuwketting. Een gevarendriehoek en een veiligheidsvest is verplicht in Duitsland, stop deze dus de in auto. In Zwitserland  ben je tevens verplicht om een vignet te hebben, deze moet op het voorraam zijn geplakt voordat de grens wordt gepasseerd.

Wintersport tips Italië

In Italië zijn de regels afhankelijk van het gebied waar je bent. In Aostadal moet je sneeuwkettingen in de auto hebben of winterbanden hebben gemonteerd. Deze regel is alleen in de periode 15 oktober t/m 30 april van toepassing. In andere bepaalde gebieden in Italië zijn sneeuwkettingen of winterbanden verplicht in de periode 1 november t/m 15 april. Deze gebieden worden aangegeven met een verkeersbord.  Bij een ongeval is een veiligheidsvest verplicht en een gevarendriehoek moet je altijd in de auto hebben liggen in Italië.

admin

You may also interested

Gelukkig nieuwjaar
Actie; Lights on!